Use arrow keys to browse
Scroll down for information
Close
350 tons of massive timber
16 truckloads of massive timber
400 pieces of massive timber
Pulpit Rock Mountain Lodge (Preikestolen)
A new mountain lodge for hikers to the Pulpit Rock
Location
Strand, Norway
Client
Stavanger Trekking Association

2008

The Pulpit Rock Mountain Lodge, accommodates twenty-four guest rooms, a café, a restaurant and a conference room. The lodge is situated at the trailhead leading up to the Pulpit Rock, the sheer cliff overhanging Lyse Fjord, one of west Norway’s best-known attractions.


The timber heritage of the region, with its tradition of log construction, was interwoven with new construction technology to provide a point of departure. Achieving ambitious ecological building standards shaped the process.


The initial scheme was based on the concurrent research of a large folded roof and a rib structure both in massive timber elements. These two levels of integration changed continuously and adapted directly to all inputs from the client and the consultant group. Our ambition was to solve all major requirements of the project with one move: double ribs and a roof of prefabricated massive timber elements, isolated and covered with a timber skin. The folded roof doubles as walls and protection for outdoor spaces around the building. Its profile and topological form relates carefully to the immediate environment with its undulating landscape and dramatic peaks.


Internally, the double ribs separate adjacent guestrooms and eliminate lateral sound transfer. As the main load-bearing construction of the project; their spacing and form arose from static concerns, and also the spatial requirement of the guest rooms. Hollowed out on the ground floor they create a generous public zone with intimate sitting areas in between the ribs along the façade. A 3d model was the common tool in the whole process and included, combined and constantly adapted to new circumstances and inputs.


The project’s development accelerated and shifted through profound investigation within the two lower levels of integration: the massive

timber elements and their constituent material Holz 100. Each element consists of several layers: one loads bearing vertical core, two diagonal stiffening layers and horizontal exterior panels. These layers are doweled together by beech taps, which swell after injection. The elements are produced without any glue or steel, and they are therefore not only more environmentally friendly but also keep the anisotropic qualities of the timber.


The sizing of each element was calculated by the structural engineer and, though Holz 100, industrially mass-produced. Occasionally, adjustments were made in the factory, according to their specific performance. These discoveries had a major impact on the design of the two higher levels of integration, that is, the total 15 ribs and the overall shape of the building. The static challenge to the use of the Holz 100 elements was the large span over the public spaces; the café and restaurant area which measures 6 meter at its widest. We solved this in collaboration with the engineer Wörle Sparowitz by turning the build-up of the elements inside out, exposing the diagonal layers which then could extend into the room at a higher level and thereby increase the static quality and stiffness of the rib. At the same time, the shift of the timber elements’ layers changed the entire form and, subsequently, the geometry of the public rooms while exposing the unique construction principle and the intrinsic qualities of the timber assemblage.


Traditional handcrafts such as plaited birch, woven wool textiles, rosepainting and stonework have been integrated into the interior, resulting in an authentic yet innovative atmosphere. 


Team: Siv Helene Stangeland, Reinhard Kropf, Dag Strass

* are required fields
Close
Helen & Hard Stavanger

Erfjordgata 8,
4014 Stavanger, Norway

+47 40 64 06 72
-
Helen & Hard Oslo

Stortingsgata 12,
0161 Oslo, Norway

+47 93 01 07 37
-