Use arrow keys to browse
Scroll down for information
Close
35% gross area cut during SD
Flekkefjord Cultural House
A new culture house in the historic timber town of Flekkefjord
Location
Flekkefjord, Norway
Client
Flekkefjord Kommune

Completed 2016

9 years after winning the architecture competition Flekkefjord Cultural centre finally opened in September 2016.
The project, is situated on the waterfront of Flekkefjord, a town on Norway’s south coast. it incorporates a theater hall, cinema, library, blackbox, youth club and a cultural school. The task was to combine various cultural functions as compact and efficient as possible and to create spaces that facilitate synergies, multi-use and attractive meeting places. It should be inviting and inspiring and build further on Flekkefjords identity.
The main gesture of the cultural centre is the large stairwell towards the plaza and harbor, both indoor and outdoor, which leads the audience from the entrance to all public functions in the higher stories. The outdoor stair doubles as a south facing amphi and extends the public area of the plaza up on the façade of the cultural centre. Indoor the stairs help to distribute the audience to different levels from the lower foyer at larger events, without the foyer seeming empty at smaller events. In the evening the stairs and the foyer-ceiling visually transforms communication- and mingling areas into one big space connecting to the plaza outside. This spatial continuity is accentuated by a stepped ceiling design folding down to form the back wall of the foyer and linking to the large frontal stairwell in similar red colour and lighting strips marking the steps.

 

The cantilevering roof structure over the foyer is made of glue laminated timber beams, other walls and floors are made in concrete clad with birch plywood in the public areas. 
The building is situated in Flekkefjord´s traditional city structure of white timber clad 2-3 story buildings. A challenge was to adapt the new large building in scale and materiality to the existing buildings. This is achieved by keeping heights low and with a roof geometry which is shaped and adjusted to different contextual situations. One smaller traditional house on the plot was kept and built around. The facades towards the city has smaller openings which relate to the typical vernacular façade rhythms clad in white timber panels whilst towards the public square and the fjord view the facades opens up with a generous reception hall reaching over three stories.

Team: Dag Strass, Elliet Spring, Moritz Groba (competition)

* are required fields
Close
Helen & Hard Stavanger

Erfjordgata 8,
4014 Stavanger, Norway

+47 40 64 06 72
-
Helen & Hard Oslo

Stortingsgata 12,
0161 Oslo, Norway

+47 93 01 07 37
-